2011. október 30., vasárnap

Sütőtökös Finomságok

Gondoltam nem mehetek el szó nélkül azon tény mellett, hogy az első blogbejegyzésem pont Mindenszentek -ha jobban tetszik Halloween- időszakára esik, ilyenkor nálam pedig mindig sütőtökös fogások kerülnek az asztalra. Ez már-már hagyomány, sőt egészen Karácsonyig kitart a lelkesedés, amikor is egymás után sorra váltják egymást a tököcskék a sütőmben. Nem is csoda, hiszen az illatos, édeskés sütőtököt szinte mindenki szereti. Arról nem is beszélve, hogy milyen tápláló és egészséges is! Számtalan vitamin, illetve ásványi anyag forrása ez a csodás zöldség. Én most egy lélekmelengető, krémes sütőtök levest készítettem, sok-sok tökmaggal és pirított baconnal, illetve sütöttem egy különleges, mégis a végletekig egyszerű sütőtökös muffint, amire aztán végül rákerült egy-egy jókora adag citrusos cukormáz is. Hát, annyit elárulhatok, hogy ez utóbbiból nem lehet eléget készíteni... :)


 Sütőtök Krémleves




Hozzávalók 4 személyre:

80 dkg kanadai tök (sütőtök)
1 nagy krumpli
1 nagy alma
1 közepes fej vöröshagyma
1 db narancs
3 EK méz
húsleves alaplé, vagy 2 db kocka
1 dl tejszín
2 EK vaj
2 EK olaj
só, bors, szerecsendió
A tálaláshoz: bacon és tökmag, esetleg tökmagolaj

1.) A leves alapjául szolgáló sütőtököt kétféleképpen lehet elkészíteni, egy egyszerűbb és egy kicsit hosszadalmasabb folyamattal. Az előbbinél csak annyi a teendőnk hogy a nyers sütőtököt összedaraboljuk -viszonylag apróra- és úgy főzzük meg a krumplival együtt. Ha viszont van elég időnk -és türelmünk- akkor sütőben is megsüthetjük a tököket, amiknek  végül a kikapart húsát használjuk fel a leveshez. Tény, hogy a sütőben való sütés egy intenzívebb, édesebb ízt ad a töknek, de én mégis a leegyszerűsített változatnál maradtam, és az is eszméletlenül finom lett. Ehhez a tököt meghámozzuk (csak úgy nagyjából), majd kis kockákra daraboljuk. A krumplival és az almával ugyan ez a teendő. 
2.) Összeaprítjuk a hagymát, amit aztán az olaj és vaj elegyén megdinsztelünk. Utána a rácsorgatott mézzel kicsit karamellizáljuk, majd a zöldségkockáinkat az almával együtt rádobjuk, összeforgatjuk őket a karamellizált hagymával, majd felöntjük annyi zöldséglevessel hogy kb. 1 ujjnyira ellepje. Sóval, borssal ízesítjük és addig főzzük, amíg teljesen szét nem főnek a hozzávalók. 
3.) Ekkor jön a legmacerásabb rész, amikor is az egészet botmixerrel krémesre kell pürésíteni. Ennél a műveletnél mindenki legyen nagyon óvatos, mert könnyen forrázás lehet a vége ha a kifröccsenő, túl forró leves a bőrünkre kerül. Inkább várjunk néhány percet, hadd hűljön. Ez után már csak a tejszínnel kell dúsítani, illetve ekkor kerül bele a szerecsendió (ebből csak egy csipetet használjunk), ill. a narancs kifacsart leve. 
4.) Még egyszer visszatesszük a tűzre, 1-2 perc alatt kicsit összerottyan, ennyi elég is neki.
5.) Pirított tökmaggal, baconnal tálaljuk. Ha van otthon tökmagolaj, akkor kicsit rá is csurgathatunk belőle.

Jó étvágyat!




Sütőtökös Muffin




Hozzávalók ~18 db-hoz:

40 dkg kanadai tök
40 dkg barna cukor (ehhez lehetőleg tartsuk magunkat, tényleg egész más, mint ha sima fehér kristálycukorral készítenénk)
4 egész tojás
30 dkg liszt
1 marék zúzott dió
2 púpozott TK sütőpor
175 ml olivalolaj
2 TK fahéj
1 TK összeaprított kandírozott narancshéj
vanília kivonat vagy vaníliás cukor
1 csipet só
A sütéshez: 18 db muffin papír

A cukormázhoz:
3 EK porcukor
1 KK citromlé
1 kis dobozos zsíros tejföl
1 citrom vagy narancs reszelt héja


Őszintén megvallva még soha senkivel nem sikerült úgy megkóstoltatnom ezt a mennyei finomságot, hogy utána az illető ne kért volna még egy darabot. Nekem személy szerint is ez az egyik kedvencem süteményem, nem csak azért mert isteni finom, hanem végre valami, ami emellett egészséges is! Nem beszélve arról, hogy tényleg gyerekjáték az elkészítése. 

1.) Először is az összedarabolt sütőtököt egy robotgépben összeaprítom, majd egy mély keverőtálban az összes többi hozzávalóval együtt homogén eleggyé keverem. Közepesen folyós tésztát kell kapjunk, amit könnyen tudunk egy kanálla adagolni. Abban az esetben ha nem elég folyós, egy kis plusz olivaolajjal hígithatunk rajta. 
2.) A muffinforma minden mélyedésébe egy-egy muffin papírt teszünk, amiket 3/4-ig töltünk a tésztával. 
3.) Előmelegített sütőben, 190°C-on körülbelül 20 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha szép magasra feljönnek és kicsit berepedezik a tetejük. Hagyjuk kihűlni mielőtt a cukormázzal bevonjuk őket, amihez simára keverjük a tejfölt a porcukorral és a citromlével. Legegyszerűbb módon úgy kerülhet a lehető legtöbb cukormáz a sütijeinkre, ha egyenként megmártjuk őket benne, majd hagyjuk kicsit megszilárdulni őket, végül még egyszer mártunk. Ekkor ráreszelünk bármilyen tetszőleges citrus héjából (pl. citrom + mandarin) és már kész is!

Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése