2012. október 19., péntek

Céklás Minimuffin

Bevezetés gyanánt íme egy kis kiokosító a cékla jótékony hatásairól, aki esetleg nem tudott volna róla, hogy talán a legegészségesebb dolog, amit csak magunkhoz vehetünk táplálék formájában:

"Szóval, a céklának igen magas a kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, kén, A-, B- és C-vitamin tartalma. Vérszaporítóként él a köztudatban, bár semmivel sem tartalmaz több vasat, mint növénytársai. Az állítás viszont mégis igaz, ugyanis a céklából tudja szervezeted legjobban hasznosítani a nélkülözhetetlen elemet. A vér vörös vérsejtjei alkalmazzák a vastartalmát. Káliumtartalmának köszönhetően fogyasztásával növekszik az állóképesség, növekednek az izmok, felgyorsul a nyirokmirigyek munkája. Kálium tartalma hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, míg a cholin kitűnő tisztító anyag a májnak, a vesének és a húgyhólyagnak, és serkentőleg hat a test nyirokmirigyeinek munkájára. A cékla jó hatással van az emésztésre, a gyomor és a belek munkájára. Menstruációs panaszok esetén, vagy változó kor közeledtével is ajánlott a fogyasztása. Hatékonyan lép fel a rosszindulatú daganatokkal szemben is. A cékla nagy mennyiségben tartalmaz jó vízkötő képességű pektint.
A cékla kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait. Egyes vizsgálatok szerint megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását is.
Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a céklalé segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért bizonyos helyeken kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység esetén. Jelentős szerepe van a méregtelenítésben, és egyensúlyban tartja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. Rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulhat. A céklában található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek, és várandós anyák is bátran fogyaszthatják." (www.femina.hu)


Még egy érdekes információt találtam a neten a témával kapcsolatban, mégpedig, hogy a népi hagyomány szerint Nagy Károly annyira bízott a cékla gyógyhatásában, hogy rendeletben szabályozta annak termesztését... azt nem tudni, hogy ez a story igaz-e vagy sem, de hogy ha megkóstolta volna ezeket az isteni kis minimuffinokat, mind egy szálig befalja, az biztos! :)
Ennek fényében készítsétek minél többször, és az is nyugodtan kipróbálhatja, aki esetleg nem szereti a céklát (gyerekek, finnyás férjek stb... ) Nem kell attól félni, hogy a savanyúságra fog emlékeztetni, ugyanis azt a jellegzetes "cékla ízt" szinte alig lehet érezni benne, sőt lefogadom, hogy ha nem hívjuk fel a figyelmet arra, hogy mit is eszik éppen a delikvens, fel se fog neki tűnni azon kívül más, hogy egy finom süteményt majszol éppen, ami ráadásul még szép lila is :)



Hozzávalók 50 db minimuffinhoz (ami ~16 db normál méretűnek felel meg):

~60 dkg cékla (3 kicsi gumó, vagy 1 jó nagy)
20 dkg liszt
30 dkg barnacukor
2 egész tojás
~1 dl olivaolaj
1 vaníliarúd kikapart magjai, vagy vaníliakivonat
1 csomag sütőpor (12 g)
2 marék dió (durvára törve)

a tetejükre:
3 EK baracklekvár
100 g cukrozott, darált dió (én ehhez a bolti "cukrozott diótöltelék" névre hallgató csodát használtam, tökéletes e célra)
néhány szem dió

1.) Egy konyhai robotgépben aprítsuk össze a meghámozott céklát.
Egy személyes megjegyzés: Azt, hogy pusztakézzel reszeljen céklát valaki, csak annak ajánlom, aki lilán szeretné eltölteni az elkövetkezendő néhány napot :)
Ha nincs a konyhánkban robotgép, akkor mindenképpen húzzunk gumikesztyűt reszelés előtt!
2.) Mérjük ki a többi hozzávalót, zúzzuk össze a diót (én ezt egy mozsárban tettem meg), majd egy nagy tálban keverjük ki a céklás tésztamasszát.
3.) Én szilikonos muffinformákat használtam, ezekben a legegyszerűbb megsütni, de muffinpapírban is tökéletes. Nagyjából a formák háromnegyedéig töltsük a tésztát.
4.) Előmelegített sütőbe toljuk őket és 190 fokon kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha kicsit megpirul a tetejük, ill. az oldaluk, de a fogpiszkáló teszttel a legkönnyebb megállapítani, hogy megsültek-e: vegyünk ki egy darabot és szúrjunk egy fogpiszkálót a közepébe. Ha tiszta marad, kész, ha ragacsos, süssük még!
5.) Vegyük ki és hagyjuk hűlni. Addig keverjük ki a mázat a tetejére, egy kis tálkában 3 EK baracklekvárból és ugyanannyi vízből, majd az egészet melegítsük meg (mikroban is lehet).
6.) A langyos muffinok egy kis nyomkodás után könnyen kijönnek a szilikonos formából. Egyenként mártsuk meg a tetejüket a baracklekvárban, majd helyezzünk egy-egy diószemet mindre, végül jól szórjuk meg őket a darált dióval.

Ezzel el is készültek a Céklás Minimuffinok,

Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése