2012. május 14., hétfő

Tökfasírt Kapros Házi Majonézzel

Tökfasírt, sokan kicsit ódzkodnak tőle (mint általában minden tökös ételtől), de el kell áruljam, teljesen alaptalanul. Még az is szeretni szokta, aki egyáltalán nem nagy zöldség rajongó, sőt, Anyukám utálja a tökfőzeléket, de ezt viszont még Ő is szereti. Az elkészítési módja, és nagyjából a hozzávalók aránya is megegyezik a hagyományos fasírtjáéval, de mondanom se kell, annak egy sokkal egészségesebb kiadása. Én minden évben már alig várom, hogy megjelenjenek az első zsenge tököcskék a zöldségesek polcain, és amint kapható, én már készítem is. Az egyik kedvenc ételem! Tudom, hogy mindenre ezt mondom, de ez most tényleg :)
A házi majonézről pedig csak annyit, hogy aki nem evett ilyet, az kijelentheti, hogy soha nem találkozott még igazi majonézzel. Egyik bolti változat még csak nem is hasonlít a saját magunk állttal készítetthez, ami eleve gyönyörű pasztelsárga (a benne lévő tojássárgájának köszönhetően, nem is értem a tubusos majonéz mitől lesz teljesen fehér...), az állaga selymes, krémes, az ízében pedig határozottan kiérződnek az alapanyagok, amikből készítettük. Egész más, az ízesítését szabályozhatjuk, és ami a legfontosabb, nem tartalmazza azokat a mesterséges ízfokozókat, és stabilizáló szereket, amiket a tubusos majonézek igen... és még egy jó hír; elkészíteni sem nehéz! :)



Hozzávalók kb. 20 db fasírthoz:

2 db zsenge tök (kb. 1 kg a kettő)
4 szikkadt zsemle
1 nagy bögre zsemlemorzsa
2 egész tojás
1 csokor kapor, finomra aprítva
3 gerezd fokhagyma
Vegeta, őrölt bors
étolaj a sütéshez

Kapros házimajonéz:

2 db FRISS(!) tojássárgája
legalább 2 dl növényi olaj: én szőlőmag olajat szoktam hozzá használni, de jó még bármilyen SEMLEGES ÍZŰ olaj, pl. napraforgó és repce is, ha csak olivaolajjal készítjük, akkor keserű lesz!
1-2 TK olivaolaj (csak ízesítésnek)
1 csipet só
1 csipet fehérbors
1 TK porcukor
1 TK citromlé
1 TK mustár
1 kisebb csokor kapor (finomra aprítva)


1.) A tököket megmossuk, meghámozni nem szükséges, mert ilyenkor még a héja is zsenge. A szárát levágjuk, majd hosszában kettévágjuk őket, a magos belső részüket egy kanállal kikaparjuk. Az így megmaradt tökhúst egy almareszelővel lereszeljük. Besózzuk, majd félretesszük állni néhány percre, hogy levet eresszen.
2.) Addig a szikkadt zsemléket egy tálba tesszük, és vizet öntünk rájuk.
3.) A reszelt tök mostanra már jó sok levet eresztett, amire nincs szükségünk, úgyhogy nyomkodjuk ki, úgy, mint amikor uborkasalátát készítünk. Járjunk el hasonlóan a beáztatott zsemlékkel is!
4.) A reszelt, kinyomkodott tökhúst, és a szintén kinyomkodott zsemléket tegyük egy mély tálba, majd üssük rá a tojásokat, reszeljük bele a fokhagymát, ízesítsük sóval, borssal, kaporral, egy kis Vegeta sem árthat neki, majd a kezünkkel jó alaposan dolgozzuk össze a hozzávalókat. Akkor jó, ha nem ragad, és tudunk belőle gombócot formálni. Ha esetleg túl lágyra sikerült a masszánk, akkor adjunk hozzá zsemlemorzsát.
5.) Közepes, inkább pici gombócokat formázzunk, majd kissé lapítsuk ki őket. Forgassuk meg zsemlemorzsában, majd süssük meg forró, bő olajban, mintha csak hagyományos húsos fasírtot sütnénk. Mindkét oldalát szép aranybarnára. Ha megsültek, helyezzük őket papírtörlőre, hogy az olajat felitassuk.


Készítsük el hozzá a házi majonézt:






















1.) A két elválasztott tojássárgáját üssük egy tálba. Adjuk hozzá a sót, borsot, cukrot, mustárt, és a citromlét. Egy kézi habverővel is készíthetjük, de mondjuk nyilván egyszerűbb a dolgunk, ha robotgéppel dolgozunk.
2.) Kezdjük el az olajat a tojássárgájához vékonyan CSURGATNI, vagy CSEPEGTETNI. Ezt a műveletet komolyan kell venni, mert ha túl türelmetlenek vagyunk, és egyszerre túl sokat öntünk az olajból, akkor vagy nem is, vagy csak nagyon nehezen fog összeállni. Ha azonban nem kapkodunk, és egyszerre mindig csak egy pici olajat adunk a tojáshoz, akkor rövidesen azt vesszük észre, hogy az egész elkezd egy nagyon sűrű, krémes állagot felvenni. Ilyenkor már jó sok olajat fel tud venni, de 2 sárgájához 2 dl, maximum 3 dl olaj szükséges, a kellő sűrűség eléréséhez.

Néhány tipp, ha valami mégsem a terveink szerint történik:
-ha túl nehéz, olajos: akkor még egy kis citromlé!
-ha túl savanykás: akkor még cukor!
-ha íztelen: akkor még só, bors és mustár!
-ha nem akar összeállni: rakjuk be a hűtőbe 5 percre, majd keverjük erőteljesen át. Ha ekkor sem akar összeállni, akkor valami nagy baj van, és kezdjünk egy újat...de ez azért szerencsére nem szokott előfordulni.

3.) Most már gyakorlatilag kész van a friss házi majonézünk, de ehhez a recepthez sokkal jobban illik, hogy ha egy kis kaporral is megbolondítjuk, úgyhogy adjuk hozzá ezt is.

Hűtőben néhány napig tartható el.

Jó étvágyat!

2012. május 5., szombat

Anyák Napi Háromcsokihabos Epertorta

Ez a szemet gyönyörködtetően szép torta egy igazi kényeztető édesség, tehát pont Anyák napjára való.
Készítsük türelemmel, és süssük bele minden szeretetünket, mert a végeredmény igazán megéri a fáradozást! :)



Hozzávalók:

A torta lapokhoz:

6 db tojás
6 EK liszt (~18 dkg)
6 EK cukor
1 csomag sütőpor
1 csipet só
1 EK margarin + 1 EK liszt (a sütőforma kilisztezéséhez)

A tortakrémhez, ill. díszítéshez:

1 tábla étcsoki
1 tábla tejcsoki
1 tábla fehércsoki
1 doboz Meggle cukrászhab
1/2 kg eper (vékony szeletekre felvágva)
2 marék szeletelt, vagy aprított héj nélküli mandula
A díszítéshez tortabevonó, vagy még plusz néhány kocka étcsoki



1.) Először a piskótát állítjuk össze; amihez különválasztjuk a tojásokat. A fehérjéből kemény habot verünk, a sárgáját pedig szintén habosra keverjük a cukorral, majd a kettőt óvatosan összeforgatjuk.
2.) Beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd ezt is nagy mozdulatokkal elkeverjük benne.
3.) Kenjük ki margarinnal a torta sütőformát, majd lisztezzük is ki. Öntsük bele a tésztánkat, és simítsuk el a tetejét.
4.) 200 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük, kb. 20 perc alatt. Vigyázat, amíg sül, ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert össze fog esni. A tészta közepébe szúrt fogpiszkálóval ellenőrizhetjük, hogy megsült-e teljesen. Ha ragad még, pár percre mehet vissza! Ha kész, vegyük ki, hadd hűljön.
5.) Amíg hűl a piskóta, verjük kemény habbá a cukrászhab krémet a dobozon feltüntetett utasítás szerint. Plusz cukrot ne adjunk már hozzá, mivel ez a fajta krém önmagában is elég édes!
6.) Gőz fölött olvasszuk fel egyenként a csokoládékat, kezdjük a fehérrel, folytassuk a tejjel, majd az étcsokit hagyjuk utoljára.
7.) Osszuk 4 egyenlő részre a habunkat, majd ebből három résznyibe egyenként keverjük el a háromféle csokit; így kapva egy fehércsoki habot, egy tejcsoki habot, illetve egy étcsoki habot. Ezeknek jó sűrű állagú krémeknek kell lenniük, hogy ne folyjanak ki a tortalapok közül, de ha kenhetetlenül sűrűnek ítéljük meg őket, ami előfordulhat, akkor egy pici tej hozzáadásával hígíthatunk rajtuk. Tegyük félre a habokat!
8.) Ha már szobahőmérsékletű a piskóta, távolítsuk el a gyűrűt róla. Helyezzük vízszintes, sík felületre, majd óvatosan vágjuk hosszában három egyforma lapra. Ügyeljünk arra, hogy mindenhol egyforma vastagságúak legyenek. Óvatosan mozgassuk innentől kezdve őket, mert könnyen eltörhetnek!!! 
9.) Most jöhet a torta összeállítása, ami alulról felfelé a következő rétegekből fog állni:
Alsó tortalap-fehércsokihab-eperszeletek-középső tortalap-tejcsokihab-eperszeletek-felső tortalap-étcsokihab
Amikor a tortalapokat emeljük rá az egyes rétegekre azt vagy két kézzel óvatosan alájuk nyúlva, vagy esetleg egy nagy lapáttal tudjuk legkönnyebben megtenni, mert a lágy házi piskótatészta igen könnyen morzsálódik, és ha nem vagyunk elég óvatosak, még akár el is törhetjük. Ekkor sincs ugyan tragédia, mert a krémek majd úgyis összetartják a már kész tortát, de azért próbáljuk ezt elkerülni, és nem darabokban ráhelyezni az egyes piskóta lapokat.
10.) Most a negyedik, maradék rész habbal fogjuk körös-körbe bevonni az egész tortát, egy habkártya (nem árt beszerezni) segítségével. Ha nincs ilyenünk, akkor egy kanál hátuljával is meg tudjuk ezt tenni.
11.) Végezetül mandula szeletekkel díszítjük, amit legkönnyebben oldalról a torta falára "rádobálva" tudunk rá feljuttatni. Ami lepotyog, azt szedjük össze, és dobáljuk addig, amíg el nem fogy a mandula.
12.) A díszítéshez gusztusosan helyezzünk még el koncentrikus körökben néhány eperszeletet a torta tetején, majd ha van még hozzá türelmünk - és miért is ne lenne... :) - akkor olvasztott étcsokit csurgatunk a tetejére. Helyezzünk el egy szem epret, vagy mentalevelet a torta közepén, ezzel megkoronázva az alkotásunkat, amire nagyon büszkék lehetünk, és garantáltan nagy örömet fogunk szerezni vele.

Fogyasszuk a lehető legfrissebben!

Boldog Anyák Napját Kívánok Minden Édesanyának!