2012. november 28., szerda

Tyúkhúsleves, ahogy az iskolában tanítják


Avagy a híres "Buouillon de poulet"... ha esetleg eddig nem tudtátok volna :)





1.) A tyúkot megtisztítjuk, előkészítjük, megnézzük, hogy a begye benne maradt-e, ha igen, ezt kivágjuk! Ugyanígy teszünk a zsírzójával is (ez a püspökfalat tetején található) Tok, szőrszál nem maradjon benne. Ezeket kiszedjük, az utóbbit leperzseljük. Ha a tyúkot leforrázzuk, úgy tovább tud a levesünk elállni.

2.) Hideg vízben feltesszük főni

3.) Beletesszük a forrázott marhacsontot is

4.) Letisztítjuk a habot a víz felszínéről, majd takarékra vesszük.

5.) Bezöldségeljük: sárgarépa, fehérrépa, zellergumó, zellerszár, karalábé, gombaszár, paprika, paradicsom, petrezselyem szára, kelkáposzta, vöröshagyma, fokhagyma. Fűszerezése: tealabdába teszünk fekete szemesborsot + só + egy csipet szerecsendió 

6.) Addig főzzük, míg szépen meg nem puhul a husi (~2-3 óra), de ne főzzük túl sem!

7.) Kiszedjük a zöldségeket, a húsokat, majd a levét leszűrjük.

Egy szakács trükk, ha a levesünk nem kellőképpen sárga, de nem akarunk se vegetát, leveskockát stb. használni, akkor a következő a teendő:
Egy serpenyőben kevés cukrot karamellizálunk, majdnem feketére, amit aztán felöntünk egy kevés levessel és felfőzzük. Ezt az úgynevezett "ártalmatlan ételszínezéket" adjuk a leveshez, amitől szép aranysárga színben fog tündökölni és állítólag ettől egyáltalán nem lesz sem.

 8.) Tálalása:

-Adag tálalás: ¼ tyúk + finommetélt + a benne főtt zöldségekből batonra (0,5x0,5x3 cm-es hasáb), vagy metéltre vágva.
-Húsleves csészében: A húst a csontról lefejtjük, metéltre vágjuk, ebből valamennyi + tészta + kevés zöldség

Jó étvágyat!

2012. november 1., csütörtök

Chilis-Fűszeres Sütőtök, Kecskesajtos Mártogatóval

Az alábbi recept a jól ismert őszi klasszikusnak, a sült töknek egy kicsit felturbózott változata, aminek elkészítése nagyon nem is jár több macerával. Hihetetlen, hogy 1-2 jól eltalált fűszer egészen új dimenziókba képes emelni még a legegyszerűbb, egyetlen egy hozzávalóból álló ételt is. Egy kis tálka mártogatóssal tálalva pedig egy sokkal összetettebb ízvilágú, egy könnyű vacsorának is beillő fogást kapunk. Szívből ajánlom Mindenkinek, hogy legalább egyszer próbálja ki a sütőtököt ilyen módon elkészítve is! Nálunk idén biztosan ez lesz a sláger :)



Hozzávalók 2 személyre:

1 kisebb kanadai sütőtök (vagy egy nagyobb fele)
2 TK koriandermag
1 csapott TK őrölt fahéj
1 csapott TK őrölt szerecsendió
1 csipet szárított chili paprika (ízlés szerint, annak függvényében, ki mennyire szereti a csípőset)
3-4 EK olivaolaj

egy kis csokor korianderzöld

a mártogatóhoz:
 10 dkg kecskesajt
egy kis poharas tejföl

1.) Először egy megmosott sütőtököt nagyobb darabokra felaprítunk
2.) Egy mozsárban összetörjük a fűszereket, majd olivaolajjal elkeverjük.
3.) Egy kisebb jénai tálba, vagy peremes tepsibe tesszük a tökdarabkákat, a héjukkal lefelé, majd rácsurgatjuk a fűszeres olajat. A kezünkkel szépen eloszlatjuk, hogy mindenhova egyenletesen jusson.
4.) 180 fokos, hőlégkeveréses sütőben kb.30-40 perc alatt puhára sütjük. Ez idő alatt a fűszeres kéreg szépen rásül a tökök tetejére.
5.) A mártogatóshoz egyszerűen csak törjük össze a kecskesajtot, majd egy csipet bors hozzáadásával keverjük el a tejföllel.
6.) A sült tököt szórjuk meg frissen aprított korianderzölddel és a mártogatóssal tálaljuk.

Jó étvágyat!