Az ünnepek elmúltával biztosan már mindenkinek a fülén jön ki a mézeskalács (legalábbis nekem biztosan), ami karácsonyról megmaradt, pedig mostanra ki is száradt. Na mi legyen vele, hajítsuk a kukába? Egy fenét! Újrafelhasználjuk és már a végtelenségig elcsépelt almásrétest is legalább feltudjuk dobni valamivel, tehát két legyet ütünk egy csapásra! Na ilyen szellemben kell kezdeni egy új esztendőt... :)
Néhány tipp és praktikus jótanács, ha réteslappal dolgozik az ember:
-
Az első és legfontosabb, hogy minél gyorsabban dolgozzunk, mert az a
fránya réteslap igen kényes jószág, percek alatt képes kiszáradni, utána
meg már csak törik össze-vissza.
- Érdemes vizes kézzel hozzányúlni, ha a feltekerésre kerül a sor, így kisebb az esély arra, hogy berepedjen, vagy töredezzen.
-
Ha már a kezdetekkor egy konyharuhára terítjük rá a lapokat, majd pedig
ennek segítségével kezdjük el a feltekerést, az nagyban megkönnyítheti a
munkánkat.
-
Miután kicsomagoltuk a réteslapokat, vigyázzunk, mert mindig 1 vagy 2
réteg papírba vannak becsomagolva, aminek mind állaga, mind a színe is
egészen hasonlatos a réteslapéhoz, tehát azzal könnyen összetéveszthető!
Ezt vegyük le róla és azonnal dobjuk is ki, nehogy a későbbiekben
véletlenül a kezünk ügyébe akadjon!
-
Ha megkezdtünk egy csomaggal, akkor érdemes az egészet felhasználni,
mert nem tudjuk úgy visszacsomagolni, hogy ne száradjon ki, akkor pedig
aztán dobhatjuk is a kukába!
Hozzávalók:
1 csomag réteslap (3-4 db rétes fog kijönni belőle)
2 nagy, piros alma
maradék mézeskalács
1 marék zúzott dióbél
10 dkg olvasztott maragrin
4 EK barnacukor
2 KK őrölt fahéj
2 EK baracklekvár
pár csepp citromlé
3 tojássárgája
1.) A meghámozott, kimagozott almákat egyenként kb. 8 részre vágjuk, tálba tesszük, majd citromlevet csepegtetünk rájuk, nehogy megbarnuljanak. Megszórjuk a cukorral, fahéjjal, lekvárt és zúzott diót adunk hozzá, majd jól összeforgatjuk.
2.) A réteslapokat kicsomagoljuk, majd egy konyharuhára 1 darabot ráfektetünk. Meglocsoljuk olvadt margarinnal és ráteszünk még egy lapot. Ezt is megkenjük.
3.) A mézeskalácsot mozsárban (vagy konyharuhába csavarva egy klopfoló segítségével) összetörjük, annyira, hogy jó morzsás legyen. Meghintjük vele a margarinos réteslap közepét, a széleit viszont gondosan kihagyva, hogy azok margarinosak maradjanak.
4.) Az almás tölteléket egy keskeny sávban a réteslap hozzánk közelebb eső széléhez halmozzuk, úgy, hogy jobb és bal oldalt egy-egy pár cm-es sávot kihagyunk. Néhány nagyobb mézeskalácsdarabkát a töltelékbe, az almák közé nyomkodunk.
5.) A konyharuha segítségével jó szorosan feltekerjük a rétest, a két széltét pedig maga alá hajtjuk.
6.) Sütőpapírral borított tepsibe óvatosan átpakoljuk őket, majd tojássárgájával megkenjük a tetejüket.
7.) 170 fokon készre sütjük, ami azt jelenti, hogy a teteje szép piros és ropogós. Ekkor kivesszük a sütőből, várunk pár percet, felszeleteljük és tálaljuk. Egy gombóc vaníliafagyival a legistenibb!
Jó étvágyat!