2013. február 25., hétfő

Anyák Napi Háromcsokihabos Epertorta... újradizájnolva!

A receptek: Anyák Napi Háromcsokihabos Epertorta illetve a Fehércsokiba Mártott Eperszemek a torta tetején.

A készítési mód és az alapanyagok maradtak, csak a díszítés és az alkalom változott... ezúttal Valentin napra készült ez a gyönyörű finomság :)




2013. február 12., kedd

Téli C-vitaminos Feltöltődés

Először is szeretném leszögezni, hogy még mindig nem rendelkezem biokémikus végzettséggel, sőt még csak táplálkozási tanácsadó se lettem, így ezt a blogbejegyzést egy lelkes -de az egészséges életmód iránt viszont elkötelezett- amatőrként írom :)
Nem is kezdenék bele a felesleges mondandómba, amivel a C-vitamin (más néven aszkorbinsav) előnyös élettani hatásait fejtegetném, hiszen talán erről halljuk a legtöbb információt, már az 5 évesek is kívülről fújják a reklámszolegenek, miszerint immunerősítő, antioxidáns stb... meg aztán nem is szeretek feleslegesen túl sokat gépelni, így próbálok néhány olyan dologra rávilágítani ezzel a tényleg csodaszámba menő életelixírrel kapcsolatban, amikről kevésbé hallani, illetve olyan ételeket, recepteket összegyűjteni, amik a lehető legmagasabb C-vitamin tartalommal rendelkeznek.
(Aki esetleg mégis vágyik a témával kapcsolatos fejtágításra, az itt kielégítheti ezen vágyát: http://hu.wikipedia.org/wiki/Aszkorbinsav)

Ha már itt tartunk, terjengenek mindenféle információk, hogy pontosan mennyi is az a mennyiség, amire a szervezetünknek nap mint nap szüksége van az ideális működéshez, vagyis az ajánlott napi mennyiség (angolul RDA). Illetve szintén minden félét hallani azzal kapcsolatban is, hogy ezt milyen zöldség, vagy gyümölcs elfogyasztásával tudjuk a szervezetbe legkönnyebben és a lehető legnagyobb mennyiségben bejuttatni. Azzal kapcsolatban sem igazán sikerül a tudósoknak megegyezni, hogy ezt főként természetes módon pótoljuk, vagy tabletta formájában érdemes-e beszednünk. Szóval sok a kérdés, de én most próbálok tiszta vizet önteni a pohárba és kideríteni az igazságot C-vitamin ügyben (egyébként annyi ellentmondásos cikket és információt találni ebben a témában, hogy tényleg nem egyszerű tisztán látni)

Akkor kezdjük szépen, vegyük sorjába a tényeket, illetve a tévhiteket:

-Az ajánlott napi mennyiség (RDA) minimum 60-80 mg... bizony, csak!!! Na jó, ez valószínűleg arra elegendő, hogy ne kapjunk skorbutot... Egyébként pont ez a leginkább vitatott adat a C-vitaminnal kapcsolatban, mármint a mennyisége, amire a szervezetünknek szüksége van a megfelelő működéshez, illetve mi az a mennyiség, ami pozitív változásokat idéz elő, ugyan akkor a gyógyszercégeket sem gazdagítjuk vele feleslegesen. Azt kell mondjam, ahány cikket olvastam a témával kapcsolatban, annyiféle álláspont, annyiféle ajánlást találtam, én pedig -hozzáértés hiányában- nem tudok sajnos igazságot tenni, úgyhogy ez mindenkinek a belátására van bízva.
Én személy szerint napi 1000 mg-ot szoktam beszedni így a téli időszakban, egyébként pedig 500-at. Hallani olyanról is -szélsőséges esetekben- hogy valaki akár 5000mg-ot is beszed naponta, de azért ezt inkább ne próbálja ki senki se, amíg a tudósoknak nem sikerül végre dűlőre jutniuk a szükséges mennyiséggel kapcsolatban.

-Amik indokolhatják nagyobb dózisok bevételét azok az alábbi betegségek, illetve tényezők:
Bizonyos daganatos megbetegedések, dohányzás, alkoholizmus, stresszes életmód, fokozott fizikai igénybevétel, sportolók esetén, azoknál, akik fogamzásgátló tablettát, illetve antibiotikumot szednek szintén szükség lehet nagyobb dózisok bevitelére, de ezt előtte minden esetben beszéljük meg egy orvossal!

-A C-vitamin vízben oldódó vitamin fajta, így nehezebb túladagolni, mivel a felesleges mennyiség vizelet formájában távozik a szervezetből, de a kutatások azt igazolják, hogy bizony okozhat bizonyos kellemetlen tüneteket már a napi 2500 mg-ot meghaladó mennyiség is.

-Hőérzékeny vitamin, így nem csak városi legenda, hogy a forró teába facsarva elveszti a hatékonyságát, hanem TÉNY!

-Csak a frissen leszedett zöldségek és gyümölcsök tartalmazzák azt a mennyiséget ásványi anyagból és vitaminból, ami hivatalosan meg van adva. A mi városi környezetünkben, ahol gyakran napok is eltelnek mire az anyaföldből a konyhánkba kerülnek a zöldségek és gyümölcsök, szinte esélytelen hogy teljesen ugyan azzal a vitamintartalommal rendelkezzenek, mint a frissen leszedett társaik. Ez sajnos elég elkeserítő tény, de azért ne mondjunk le a fogyasztásukról, mert még az alacsonyabb vitamin-szint is jobb, mint a semmi... :)

-A legújabb kutatások szerint, annyira mégsem helyettesíti a változatos, C-vitaminban gazdag táplálkozást az, hogy ha egyszerűen csak bekapkodjuk a tablettákat, különböző táplálék kiegészítőket, mivel azok mestersége C-vitamint (aszkorbinsavat) tartalmaznak, amit állítólag nem minden esetben képes felismerni és hasznosítani a szervezet. Na de van ám egy trükk, amivel be tudjuk csapni, mégpedig, ha a szokásos napi tablettánk bevételét valami természetes C-vitamint tartalmazó étellel, vagy itallal társaságában ejtjük meg, mondjuk egy pohár narancslével, vagy egy-két gerezd friss gyümölccsel.

-Állítólag szintén tévhit hogy biztosan megelőzhetjük vele az influenza vírussal történő megfertőződést, de annak tüneteinek enyhítésében segíthet, illetve közvetetten az immunrendszer támogatásával hozzájárulhatunk ahhoz, hogy ellenállóbbak legyünk a különböző megbetegedésekkel szemben.

A jótékony hatású C-vitamin nem csak belülről, hanem kívülről is konzervál, fiatalon tart, hiszen rendkívüli hatékonysággal léphetünk fel a vele szabadgyökök elleni harcban, ami köztudottan az első számú bűnös, ami az öregedést okozza. Az egyik legjobb módszer, ha a kedvenc krémünket néhány csepp, a gyógyszertárban kapható C-vitamin cseppel gazdagítjuk, így a mindennapi arcápolásunk szerves részévé tehetjük.
Ha esetleg "házilag" kívánunk készíteni finom, gyümölcsös arcpakolásokat, akkor ezt csupán néhány egyszerű hozzávalóból, pillanatok alatt megtehetjük.
Lássunk akkor 1-2 klassz arcpakolás receptet!



1.) A ragyogó arcbőrért: Egy fél kiwi meghámozhva, villával összetörve + 2 EK méz + 2 csepp narancsolaj
2.) A megfelelően hidratálás érdekében: 3 EK nyers, reszelt sütőtök + 1 EK natúr joghurt + 1 EK méz (nem mellesleg a sütőtökben található béta-karotinnak köszönhetően még egy kis színt is kap az arcunk)
3.) A tiszta arcbőrért és a kis pórusokért: 1 Tojásfehérje felverve + 5 csepp citromlé + 1 KK méz

Bármelyiket is próbáljuk, előtte tisztítsuk meg a szennyeződésektől és a sminktől az arcunkat, majd a kikevert pakolást vigyük fel az arcbőrre, a nyakra, vagy akár a dekoltázsra is. A szembe ne  kerüljön, mert azt irritálhatja! Hagyjuk hatni úgy 10 percig, majd mossuk le.



Most pedig lássuk, mik azok a zöldségek, gyümölcsök (amik viszonylag könnyedén beszerezhetőek Magyarországon is), amelyek a legmagasabb C-vitamin tartalommal rendelkeznek, 100 grammra vetítve:
(Vagyis hány milligramm C-vitamint tartalmaz 100 grammnyi az adott zöldségből, vagy gyümölcsből)
  
1. CSIPKEBOGYÓ: friss, aszalt, vagy tea formában fogyasztva, de ez esetben hidegen áztatva (200 mg/100 g)
2. ÁFONYA, FEKETERIBIZLI és PAPAYA (~160 mg/100 g)
3. PIROS- illetve ZÖLD SZÍNŰ PAPRIKÁK (~140 mg/100 g)
4. PETREZSELYEM ZÖLDJE, KORIANDER, KAPOR (~130 mg/100 g)
5. KIWI (~100 mg/100 g)
6. BROKKOLI és KELBIMBÓ (~85 mg/100 g)
7. CITROM, NARANCS, KÁPOSZTAFÉLÉK, EPER és SÁRGADINNYE (~50 mg/100 g)
8. LIME és GRAPEFRUIT (~30 mg/100 g)
9. SÜTŐTÖK (~24 mg/100 g)
10. CÉKLA (~13 mg/100 g)
11. ALMA (~6 mg/100 g)

Persze az a legideálisabb, hogy ha ezeket nyersen fogyasztjuk, de azért ez nem mindig kivitelezhető és lássuk be, mind ínyencek vagyunk :)
Ennek szellemében lássunk néhány ételreceptet innen a blogról, amik bővelkednek C-vitaminban:























2013. február 3., vasárnap

Spaghetti ala Carbonara

Talán a legközkedveltebb olasz tészta, amit szerintem mindenki evett már élete során legalább egy alkalommal és minden valószínűség szerint ízlett is neki. Népszerűsége talán az egyszerűségében rejlik, hiszen az eredeti változat mind összesen 5 hozzávalóból áll. Hangsúlyozom, az EREDETI változat, mert mi magyarok imádunk mindent a saját ízlésünkre formálni, kicsit hozzátenni, kicsit elvenni, de hát ugye (többek között) a kreativitásunkról vagyunk világhíresek. Nincs is ezzel semmi baj, de azért ha igazi carbonarat akarunk készíteni, néhány dolgot azért tisztázni kell. Először is, ez nem egy tejszínes tészta, hanem felvert tojással készül, attól kapja a krémes jellegét. A másik fontos szabály, hogy miután a tojás rákerült, már nem érheti további hőhatás, mivel nem kínai tojásos tésztát szeretnénk a tányérunkra. Ami a fűszerezését illeti, az rendkívül puritán, csupán frissen őrölt feketeborsot igényel, jó sokat. A carbonara szó olaszul egyébként szénégetőt jelent, amit valószínűleg a rákerülő fekete fűszerről kapott. Az utolsó és egyben legfontosabb szabály az, hogy az elkészülésétől számított legrövidebb időn belül kerüljön asztalra és fogyasszuk el mindet, mert szigorúan csak frissen jó és nem igazán lehet újramelegíteni. Egyszerre mindig csak annyit készítsünk, amennyiről tudjuk, hogy el is fog fogyni, ami persze kiszámíthatatlan, mert garantáltan repetázik belőle mindenki... :)




Hozzávalók 3-4 személyre:

250-300 g spagetti tészta (egy fél csomag)
300 g pancetta (olasz húsos szalonna, ha nem kapunk, jó hozzá valamilyen szép darab magyar sonka is)
2 egész tojás + 2 tojássárgája
1 dl zsíros tejszín (nem muszáj hozzá, de még krémesebbé tehetjük vele)
jó sok őrölt feketbors
1 jókora marék reszelt parmezán sajt + még valamennyi a tálaláshoz (~10-15 dkg)

Először főzzünk ki egy adag spagettit. A vízbe tegyünk 1-2 EK olivalolajat és egy kevés sót.
Amíg fő, vágjuk apró kockákra a pancettát (vagy sonkát) majd tegyük fel pirulni 1 EK olaj és 1 EK vaj keverékén.
A tojásokat üssük egy tálba, lazán verjük fel, majd őröljünk bele annyi fekete borsot, ami már szinte megszínezi a tojásos keveréket. Keverjük el benne a tejszínt és a reszelt parmezánt is.
Ha megfőtt a tészta, akkor szűrjük le, de semmi esetre se öblítsük át hideg vízzel, mivel forrón kell a tojással érintkeznie ahhoz, hogy a megfelelő állagot kapjuk. Tehát csöpögtessük le, majd mehet a mostanra már megpirult szalonnára. Vegyük le a tűzről, majd öntsük rá a tojásos keveréket és gyors, nagy mozdulatokkal jó alaposan forgassuk össze a tésztával.
Szedjük tányérra, szórjuk meg egy kevés parmezánnal és mehet rá még egy kevés frissen őrölt feketebors is.

Jó étvágyat!